perjantai 30. kesäkuuta 2017

Mansikka-täytepitko


Eilen oli mieheni ja keskimmäisen tyttäreni nimipäivä. Yleensä ne ovat perinteisesti lettukestit, kera kermavaahdon ja ensimmäisten kotimaisten mansikoiden. Tänä vuonna juhlistimmekin nimppareita poikkeuksellisesti mansikkapitkolla. Ei ollenkaan pöllömpi vaihtoehto, sillä tästä tuli niin hyvää, että lapset hinkusivat tekemään tätä heti viikonloppuna uudestaan. Noh...tuskin nyt sentään, mutta täytyy kyllä itsekin myöntää, että tämä "hakkasi" monet muut leivonnaiset mennen tullen 😍
 
Pullataikina:
5dl maitoa
40g hiivaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1dl sokeria
1tl kardemummaa
n. 13-15dl vehnäjauhoja
50g voita sulatettuna

Voiteluun:
1 kananmuna

paistonkestävää mansikkamarmeladia
vaniljakreemijauhetta+vettä (tee näistä tahnaa)

tuoreita mansikoita
hyytelösokeria
vesi-tomusokeriseosta
 
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi, liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja puolet vehnäjauhoista. Alusta taikinaan loput jauhot ja loppuvaiheessa voisula. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista (n.25min.). Lepuuta taikinaa sitten n. 5min. vedottomassa paikassa liinan alla.

 2. Jaa taikina 4:n osaan. Kauli taikinoista n. 25x20cm:n kokoisia levyjä. Pursota taikinalevyn oikeaan reunaan (n.3cm irti reunasta) mansikkamarmeladiraita ylhäältä alas. Pursota taikinan vasempaan reunaan (n.3cm reunasta) vaniljakreemiraita ylhäältä alas. Taita sitten taikinan reunat keskelle, niin, että toinen reuna tulee hieman toisen päälle. Käännä pitko sitten saumapuoli alaspäin leivinpaperin päälle, uunipellille. Tee sama kaikille taikinalevyille. Anna kohota liinan alla n. 30-40 minuuttia. 
 
3. Tee keskelle pitkoa kämmenen syrjällä "vako" ja pursota ylhäältä alas asti mansikkamarmeladiraita, sekä vaniljaraita. Voitele pitkot kananmunalla ja paista sitten 180 asteessa n. 15 minuuttia, tai kunnes pitkot ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä.
 
4. Kiehauta kattilassa vettä ja hyytelösokeria. Viipaloi pitkon keskelle mansikoita- asettele ne kauniisti pitkojen päälle. Sudi mansikoiden ja pitkon päälle hyytelö-kiillettä.  Halutessasi voit vielä koristella pitkon tomusokeri-vesiseoksella.


 

8 kommenttia:

  1. Tää on kyllä just sellanen maailman paras kesäpitko! Pullaa, vaniljakreemiä ja mansikoita -niin yksinkertaista ja niin järjettömän ihanaa ♥ Ja siis nää sun kuvat ♥♥♥

    VastaaPoista
  2. Sanopa muuta! 🍓 Ja kiitos paljon- tuo kuvaaminen on kyllä koukuttavaa puuhaa 😍

    VastaaPoista
  3. Kunnon kesäleivonnainen, nyt ei tullut uunista ulos täytepitkoa, vaan tuli sitruunakuppikakkuja.
    Kysyisinkin sinulta mikä olisi hyvä kuorrutusvaihtoehto muffineille, ohjeessa on tomusokeri- voi kuorrutus. Ajattelin jotain muuta.
    Onko hyvä laittaa muffinit yön yli jääkaappiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Ei tarvitse käyttää jääkaapissa...ovat hyviä ihan huoneenlämpöisinä. Saat kivan kuorrutteen vatkaamalla 2dl vispikermaa vaahdoksi. Joukkoon hieman 100-200g rahkaa, tai tuorejuustoa. Maustaa voit sen vaikkapa lemoncurd-tahnalla, tai uudella Dronningholmin sitruuna-Täyttiksellä. Maun mukaan sokeria 😊

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Kuppikakuista tuli tarjoilukelpoisia. Ei kun kuorrutus päälle ja tarjolle. Täyttispuolta pitää kokeilla.

      Poista
  4. Näyttääpä herkulle! Onnistuiskohan glut jauhoista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ❤ Onnistuu kyllä, kun teet glut.jauhoilla taikinan ja lisäät taikinaan hiukka psylliumia 😊

      Poista