torstai 9. maaliskuuta 2017

Lohipiirakka


Lohipiirakka on maukas suolainen kahvipöydän piirakka, jota tuleekin tehtyä melko usein, eri versioina, toki. Tällä kertaa tein samalla tätä Ranskalaista maalaistorttua ja tein kummankin piirakan samalla pohjataikinalla. Pohja sopi kumpaankin todella hyvin ja maistui kuitenkin ihan erilaiselta, makean ja suolaisen piirakan alla. Näin sain yhdellä taikinalla pari ihan erilaista tarjottavaa. Jos teet vain tämän piirakan, puolita pohjan ohje.

Pohja (2kpl):
300g voita
300g maitorahkaa
300g pakastekylmiä vehnäjauhoja


400-500g lämminsavulohta 
2 sipulia
nippu tilliä
mustapippuria

2 kananmunaa
2dl vispikermaa
1dl vettä
150g pun.emmental-raastetta

1. Sekoita voi ja (pakastekylmät) vehnäjauhot keskenään yhteen. Lisää lopuksi maitorahka ja vaivaa tasaiseksi. Kauli taikina (3x3) sitten pitkähköksi levyksi runsaasti jauhoja käyttäen. Nosta levyn oikea reuna keskelle ja nosta vasen reuna sitten oikean päälle, niin, että taikina on kolmessa kerroksessa. Käännä taikina sitten aukinaiset päädyt sivuille.Toista sama kolme kertaa niin. Laita taikina kelmuun ja jääkaappiin vähintään kahdeksi tunniksi.

2. Kauli taikinasta n.3mm paksu levy ja leikkaa taikinapyörällä hieman vuokaa isompi pala taikinasta. Aseta taikina vuoan pohjalle ja hieman reunoille. 

3. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota pannulla voissa hetki, niin että sipulit pehmenevät. Asettele taikinan päälle lämminsavulohipalat ja kuullotettu sipuli. Ripoittele päälle sitten runsaasti hienonnettua tilliä ja rouhittua mustapippuria.

4. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kerma, sekä vettä ja juustoraaste. Sekoita tasaiseksi ja kaada piirakan päälle. Paista uunissa 200 asteessa, n. 45 minuuttia, tai kunnes piirakka on kauniin ruskea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti