torstai 19. tammikuuta 2017

Voipullat



Nyt juuri on niin kiirusta, etten ehdi tänne juuri leipomaan, niin nostan tämän ihanan, vanhan reseptin esille 😊

Tiedättekös mitä nämä ovat? :) Ihan äärettömän herkullisia "vanhan ajan"-pullia, jotka leivotaan tavallisen pullan tapaan, mutta päälle leivotaan voinen pullataikinakuori. Hiukka kyllä jännitti, että miten onnistuvat, sillä olen leiponut näitä viimeksi varmaan kolmekymmentä vuotta sitten kerran mummoni kanssa. Tässä hänen reseptivihostaan taas yksi maistiainen teillekin.

Meillä töissä nämä ovat yksi suosituimmista herkuista,- enkä kyllä yhtään ihmettele, että miksi :p

Taikina:
4 dl vettä tai maitoa (itse tein veteen)
13-15 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
50 g hiivaa
2 munaa
125 g voita
1,5 tl suolaa

Päällistaikina:
450 g (n. 1/3)  taikinaa
250 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa

1 kananmuna voiteluun

1. Murenna kulhoon hiiva, lisää lämmin vesi, suola ja sokeri. Sekoita ja lisää osa jauhoista, sekä kananmunat.
Lisää hetken päästä loput jauhot ja vaivaa kunnolla niin, että muodotuu kunnon sitko. Lisää taikinaan lopuksi hieman pehmennyt voi ja vaivaa taikinaa vielä hetki.

2. Ota taikinasta nyt 1/3 eroon.  Sekoita voimakkaasti sekaan n. 250g huoneenlämpöistä voita, jauhot ja hieman suolaa. Laita astia sitten jääkaappiin.
Jätä pohjataikina vartiksi huoneenlämpöön kohoamaan.

3. Leikkaa taikina 18- 20 osaan ja pyörittele palloiksi leivinpaperin päälle. Kohota hetki liinan alla.

4. Ota kuoritaikina jääkaapista ja kaulitse se ohueksi levyksi. Ota taikinasta pyöreällä muotilla (halk. n.10cm) aihioita ja aseta ne kohonneiden pullien pinnalle tiukasti.

5. Voitele pullat kananmunalla ja anna niiden kuivahtaa n. vartti ennen paistoa. Paista sitten 200 asteessa n.  13-15 minuuttia, tai kunnes ovat kauniin ruskeita ja repeilleitä.

20 kommenttia:

  1. Täytyy kokeilla! Näyttävät herkullisilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sini! :) Suosittelen kyllä kokeilemaan...

      Poista
  2. Olen nähnyt jossain näitä koska ovat tuttuja, mutta en ollenkaan tiennyt miten näitä tehdään. Tosi mielenkiintoinen ohje ja ihanan herkullisen näköisiä pullia! Kiva, kun postasit ohjeen. Pitäis kyllä kokeilla näitä! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nää vanhat reseptit on vaan ihan mahtavia... Nää ovat kivan suolaisen makeita, mutta mikä näissä on hassua...ovat vasta jäähdyttyään hyviä. Testaa Taru ihmeessä! :)

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Niin on :) Pumpulinpehmeitä ja hyvän makuisia!

      Poista
  4. Nämä on kyllä hyviä! Koulussa olen tehnyt, mutta en oo kotona muistanu ollenkaan. Pitääpä muistaa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla. Ihanan pehmoisia pullukoita tulee, kun muistaa jättää taikinan suht löysäksi :p

      Poista
  5. Sehän on vanhan ajan voipulla! 60 -luvulla syntynyt äitini haikailee aina näiden perään, kuulemma mistään ei oikein meinaa saada enää. Pitääkin leipoa hänelle muutama kun tuli reseptikin vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä on niin ihania, että testaapa ihmeessä ja yllätä äitisi :)

      Poista
  6. Kuuluvat meillä pullaherkkuihin kans ja tulee näitä silloin tällöin tehtyäkin.
    http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2013/02/vanhanajan-voipullat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanan näköisiä ovat sinunkin pullat. Melkein voi maistaa voin maun... 😛

      Poista
  7. Voipullat on niin hyviä!
    Kiitos ohjeesta! Pakko kokeilla joku päivä.

    VastaaPoista
  8. Tein näitä jo viime vuonna ja TODELLA hyviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla 😊 Nää ovat kyllä ihanan voisia ja pumpulin pehmoisia...

      Poista
  9. Tein tänään voipullia ja tuli todella herkullisia, kiitos reseptistä.

    VastaaPoista
  10. Tuleeko tuohon päällitaikinaan todella 1 tl suolaa? Kuulostaa äkkiä aika paljolta.... Näitä kyllä haluan kokeilla. Voipullat on ehkä maailman parhaita pullia.

    VastaaPoista
  11. Joo. Tulee ihan oikeasti. Tämähän on suolaisenmakea herkku 😊

    VastaaPoista